29 Mart 2012 Perşembe

Blog Yazarlığı Meslekmi?


          
          Artık  blog yazmak hobi olmaktan çıktı, meslek haline geldi. Çoğu popüler bloglar, reklam ve sponsor gelirleriyle kendine yeni bir kazanç kapısı oluşturdu. Blog yazarak para kazanılacağına bende inanmayanlardandım fakat gördüğüm ve okuduğum bir kaç blog bu konudaki fikrimi tamamen değiştirdi. Artık blog yazma işininde sadece sanal olarak günlük tutmak olmadığını düşünüyorum.
         Dünyadan bir örnek verekcek olursak, geçtiğimiz yıllarda  Apple firması blog dünyasını kullanarak ilginç bir reklam yöntemi uygulamış ve çok fazla başarılı olmuştu. Sır gibi sakladığı iPhone'u dünyanın en çok okunan birkaç blog yazarına göndermiş ve telefonu kullanan bloggerler, arka arkaya kullanırken bu cihaz hakkında deneyimlerini yazmış. Herkes blog yazarlarının söz ettiği cihazı merak eder olmuş. Ve halen de iPhone efsane bir telefon olarak kullanıcıları tarafından vazgeçilmez bir cihaz olma yolunda. O dönemde dünya medyası, blog yazarlarının iPhone efsanesini haber yapmış. Sonuçta Apple milyonlarca dolar harcayarak yapacağı reklamı, blog yazarlarına gönderdiği birkaç iPhone ve haber bülteni ile ucuza kapatmış oldu. Burda hem blog yazarları kazandı hem de şirket inanılmaz hesaplı bir reklam kampanyası yapmış oldu. Apple firması sayesinde medya artık blog yazarlarına daha farklı bir gözle bakmaya başladı. Blog yazarları, her türlü ürüne dair izlenimlerini, deneyimlerini yazdıkları sıradan bloglarının ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu fark etti ve böylece herkes yeni bir meslekle tanışmış oldu: Blog yazarlığı.       

           Profesyonel bloggerlar bloga yatırım yapmak gerektiğini söylüyor. Nitekim dünyada blog yazarlığına artık bu gözle bakılıyor. Blog ne kadar çok tıklanır, yazılar ne kadar çok okunursa, blog yazarının da kazancı o kadar artıyor. Bloggerler Google'dan ya da doğrudan şirketlerden reklam alarak ve sponsorlar yoluyla para kazanıyor. Bunlar olmasa da tanınırlılığı artıyor, blogu sanal CV işlevi görüyor. Bu sayede iş teklifleri geliyor.

          Benim çok uzun yıllardır takip edip gerçekten canlı şahit olduğum bir kaç isimden biri de Pucca'dır. Kendi halinde blogunu yazarken yani sanal yazarken gerçek yazarlığa terfi etmiş bir bloggerdir. Pucca sanal yazarlık yaparken Okyanus Yayınlarının sahibi Cem Mumcu Edebiyat dizisi için blogları yakın takibe almış ve Pucca'nın blogunu keşfetmiş. Pucca'nın ilk kitabı kendi blogundaki yazılardan yola çıkarak 'Küçük aptalın büyük dünyası' diye kitabı basılmış. Pucca, büyük bir gazetede de köşe yazarlığı yapıyor. 'Küçük Aptalın Büyük Dünyası' adıyla yayımlanan kitabı 'dizüstü edebiyat' dizisinin ilki.          

          Bir ikinci isimde Hatice Özdemir Tülün.  Blogunu keşfettiğimde yeni evliydim ve yemek yapmasını ondan öğrendim diyebilirim :)  Hatice hanım bir çoğunuzun yakından bildiği Portakal Ağacı  blogunun sahibi. Blogunda yaptığı yemekleri, yemeklerin  hikâyelerini ve tariflerini paylaştığı blogu Türkiye'nin en çok okunan blogu. Hatice hanım, blogunun popülaritesini köşe yazarlığına taşıdı, reklâmlarda yer aldı. 

          Peki sizce blog yazarlığı meslekmi?


Yazıyı yazan

9 yorum:

  1. Benim için değil :) Ama şansın kime ne zaman göz kırpacağını O'ndan gayrısı bilemez değil mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden seninde çok güzel bir yemek blogun var, ve özenle çekilmiş fotoğrafların...
      Bence bu kadar mütevazi olma derim :)

      İyi şanslar...

      Sil
  2. Bence asıl önemli olan,severek yazacağın bir konun olması.Daha sonrasında da bu konuda kendini geliştirip sürekli yenilik düşünmek.Eğer gerçekten gönül vererek yapıyorsan başarılı olunur diye düşünüyorum. blog yazmak bir işdir evet buna katılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Şu an için çok yeniyim belki ama kesinlikle bir meslek olarak görüyorum. İnsanların emek vererek oluşturdukları yemek, dikiş, hobi blogları ve tabi kii moda blogları kısa zamanda olmasa da uzun vadede geri dönüşü olan bir meslek bence. Yeter ki bir çizgi tuttturup istikrarı sağlamak önemli.Bir de ve bence en önemlisi de Türkçemize sahip çıkılarak yazıların yazılması blog yazarlığının olmazsa olmazıdır. Hayalim bu kocaman sanal alemde iz bırakacak bir yere sahip olmak. İnşallah başarılı olurum.Benim gibi emek veren özen gösteren herkes başarılı olsun isterim.

    YanıtlaSil
  4. Mesleğim blog yazmak olsaydı...Yani ki her gün ya da belirli sık aralıklarla bloğuma yazmak zorunda olsaydım zevk alamazdım sanırım.. yazıda bahsedilen blogların bu amaçla yola çıkmadıkları da belli.Zaman ve şans gülmüş onlara ne güzel...

    YanıtlaSil
  5. portakal ağacını bende cok ama cok sevıyorum ve takıp edıyorum. bıraz da şansın olmalı bence ne dersıınız?

    YanıtlaSil
  6. ben sadece zevk için yazıyorum ama bu işi profosyonelce yapanları da alkışlıyorum. pucca yı okudum bir kaç kez ama sevmedim..portakal ağacı ise benim için yemek öğrenme okulu gibi bir yerdi....sıkılmadan takip etmekteyim hala...ben iş olarak görmüyorum....benim ki bizim evin günlüğü işte:))

    YanıtlaSil
  7. Pucca beni de sarmadı .. Portakal ağacı da bir resimler koyuyor ben "aman kalsın ben bunu yapamam" benim yapabileceğim inancını kırıyor. Ben bu tarzda süper profosyonel çekilmiş resimlere bakınca olay bana çok zor geliyor ve hazır almayı tercih ediyorum. Bana gerçek hayatta neler oluyor onu yazın yoksa süslü püslü gerçekçi gelmiyor...

    YanıtlaSil
  8. Bu blog yazarlıgını gerçekten çok merak ediyorum. Gerçekten böyle birşey olabilirmi merak ediyorum açıkçası

    YanıtlaSil